Helyszín:
Nagynyárád
Nagynyárád, Nagynyárád
XV. Országos Kékfestő Fesztivál
15. alkalommal rendezi meg hagyományos kékfestőfesztiválját Dél-Baranya egyik "ékköve", Nagynyárád. A történelmi színtérre, a mohácsi csatahelyre tekintő rendezvényhelyszín szabadtéri színpadán a hagyományoké a főszerep. A tradicionális zenék és táncok programjai között jut idő a fő helyi specialitás, a rétes kóstolgatására is. A vendégek a sok élmény közben rácsodálkozhatnak egy nagy hagyományú kézműves mesterség, a kékfestés múltjára, termékeire és szerencsére a ma is élő értékeire.
Szervező: Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör
"Sárdi János kékfestő, a népművészet mestere: Ritka népi iparos mesterség művelője a nagynyárádi kékfestő. Ősi textildíszítő eljárással - a fehér vászonra gyümölcsfából faragott dúcon sárgarézből való mintával - nyomja, viszi fel a rajzolatot olyan vegyi anyaggal, amelyet nem fog meg a levegőn kék színűre oxidálódó indigó festék. A kékre színezett pamut és lenszövet kelmét a festés után egy másik vegyülettel átmossa, s a minta fehéren jelenik meg a kék textílián. Az eredeti német mesterséget Sárdi János gyerekként Auth Rezső Bólyban működő kékfestő-műhelyében sajátította el, majd Újpesten kitanulta a vegytisztítás fogásait is. 1948-ban kiváltotta a kékfestő iparengedélyt. Unokájával, Auth Andorral ma is kézi munkával előállított nyomóformák segítségével készítik a különböző mintákkal díszített kelméket. Muzeális értékű műhelyének nyomódúcain több tájegység hagyományos mintázatai megtalálhatók. 2002-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae "Népművészetért" szakalapítvány pályázatán I. díjban részesült." Cirfandli, Szárma, Emmausz - Bor, gasztronómia, hagyományok Baranyában kiadva: Pécs - 2003. 151. oldal Nagymamáink konyhája: Rétes – (Strudel): "Veszünk 1 kg lisztet, 1 tojást, langyos vízbe kis sót teszünk, és 4 kanál étolaj hozzáadásával lágy tésztát készítünk. Fél órás pihenés után nyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott zsírral és beletekerjük a tölteléket. Töltalék: 1 kg túró, 1 vaníliás cukor, 1 egész citrom (leve és héja is), 4 egész tojás, ízlés szerint cukor, 20 dkg mazsola. Felverjük a 4 tojás fehérjét, 15 dkg cukrot adunk hozzá, belekeverjük a túrót, vaníliát, belereszeljük a citromot, beletesszük a levét is, majd végül hozzáadjuk a tojássárgáját.
Zsifkovics Józsefné, Nagynyárád - Cirfandli, Szárma, Emmausz - Bor, gasztronómia, hagyományok Baranyában kiadva: Pécs - 2003. 59. oldal