Események

Ambrus, Szent Ambrus (339-397) püspök napja, Advent 2. vasárnapja
Szent Ambrus (339-397) Milánó egykori püspöke, ma a város védőszentje latin nyelvű egyházi író, költő.
Népi megfigyelések, hiedelmek, legendák: A nevéhez fűződő legenda (ambrozium: mennyei lépesméz, ambrózia: olimposzi istenek tápláléka) egyik változata, - amely nyomán később a méhészek, mézeskalács készítők, mézesbábosok védőszentje lett:
Mesék, mondák, imák, dalok, versek, irodalmi alkotások, tanulmányok részletei: „Ambrus bölcsője egyszer kint ringott a ház udvarán. Egyszer csak egy méhraj zúgta körül, s rátelepedett a bölcsőre. A méhek teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. Anyja rémülten kiáltott föl: ,,Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!'' De a kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett. Édesanyja jóslata pedig bevált: a gyermekből valóban nagy ember, püspök, és remek szónok lett, ezért is nevezték őt mézajkú prédikátornak.”
Borjádon, a Szent Ambrus műemlék vízimalomban méhészet-történeti kiállítás mutatja be, hogyan kapcsolódik a méhészet a tájhoz, hagyományokhoz, gasztronómiához és más szakmákhoz; mint például a gyertyaöntés, bognár- és kovácsmesterségek. A falusi vendégfogadót működtető család méhészeti ismeretei az 1900-as évek elejére nyúlnak vissza, amelyek napjainkra a szabadalmazott rundpohl lépesméz-termelő technológia  kifejlesztésével bővültek. Falusi vendégasztal keretében kóstolhatják a látogatók a gyógyhatású mézkeverékeket, a helyi specialitásokat, méhészeti termékeket.
A műemléki környezetben lévő bemutatóhely és falusi vendégfogadó a Mecseki Mézes Körút egyik helyszíne. 
A méz a régi görögöknél „az istenek eledele” volt, a korábbi századokban olyan életelixírnek számított, ami a jólétet és a gazdagságot szimbolizálta. Egyik legértékesebb táplálékunk ma is; sokféle ásványi anyagot, vitamint és a mindennapi táplálkozásban hasznos, gyógyító hatású összetevőt tartalmaz. 
A mézhez, a mézből készített sütemények, mézeskalácsok, mézeskalács házikók készítéséhez és a méhészeti termékekhez (méhpempő, propolisz, virágpor) számos hagyomány, hiedelem, megőrzendő örökségelem kapcsolódik.
A „Mecseki Minőségi Méz” mint különleges helyi márka megteremtése, a méhészeti termékek egészségvédő, gyógyító hatásainak a kutatása az egészséges táplálkozás és életmód elősegítésére a Mecseki Mézes Körút program megvalósításában részt vevő méhészek célja.

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: