Hírek

Zöldutak közösségi tervezése
2013 March 28.

2013. március 20-án 18 órakor Kővágószőlősön, a szépen felújított Buzás Andor Művelődési Házban tartotta lakossági fórumát a Mecsek Zöld út Civil Társulás.

Az esemény igazi sikert hozott, kisebb „tömeget” mozgatott meg, hiszen még az állóhelyek is megteltek a művelődési ház dísztermében. A rendezvényen köszöntőt mondott Sándor Tibor, Kővágószőlős polgármestere, majd Szakács Éva, a „Mecsekalja szakácsnéja” és a társulás egyik fő kezdeményezője felkérte a meghívott előadókat prezentációik megtartására. Gonda Tibor, a Gyeregyalog.hu egyesület projektmenedzsere előadásában megismerhettük az IPA horvát-magyar határon átnyúló együttműködés keretén belül megvalósuló Zöld utat és a hozzá kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztéseket.

Dr. Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke a helyi értékek, vonzerők és hagyományos gasztronómiai termékek fontos szerepét ismertette a zöld utakhoz kapcsolódóan. Benovics Gábornak, a Mecsek-Hegyhát TDM szervezet menedzserének fő témája a horvát-magyar határon átnyúló zöld utak kerékpáros turizmusa és a két ország közötti együttműködés volt, míg Dr. Németh Ibolya, a Mecsek Zöldút Civil Társulás képviseletében ismertette a leendő mecseki Zöld út terveit, bemutatta az erdőkben-mezőkön megtalálható egészségjavító kincseket és egy nagyon-nagyon lelkes csapatot, akik összefogásával egy rendkívül jól működő közösség jött létre. Ezt követően a Mecsek közeli és távolabbi falvaiból érkezők megvitatták a zöld utak kínálta lehetőségeket és a pontosították saját feladataikat a bemutatott fejlesztések kapcsán. 


Mindezekre az előadások utáni kóstolókon került sor, ahol megízlelhették az ínycsiklandó helyi termékeket (stifolder, gyógytea, sütemény, magos rúd, méz, lekvár, házi kenyér, szalonna, magvak, stb.), amelyek a nyugat-mecseki kertek – konyhák – kamrák – kaptárak – kemencék legjavából kerültek ki és megtartandó szép falusi szokásként, a fórumra érkezők hoztak magukkal.

Sokan jelentek meg az eseményenEgy kis ízelítő a nyugat-mecseki helyi termékekből

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: