Hírek

Jó gyakorlatot gyűjt az Ökoturisztikai Klaszter
2012 April 17.

Jó gyakorlatot gyűjt az Ökoturisztikai Klaszter

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter felmérte és összegyűjtötte a tagjai körében az ökoturizmus és környezeti nevelés szempontjából példás gyakorlati tevékenységet. Az a klaszter célja, hogy a tagjaik által már alkalmazott „jó gyakorlatot” mások is megismerhessék, és tevékenységük során alkalmazzák.

A jó gyakorlatok sorába olyan rövid tanulmányok és leírások kerültek, amelyek alkalmazása segíti megújítani a környezeti nevelés módszertanát, vagy segíti a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülését az ökoturizmus napi gyakorlatában.

Így olvasható többek között egy erdei iskola fenntartható módon történő működtetéséről, turistautak és tanösvények kialakításáról, a honi értékek új típusú felfedezését szolgáló „Kincskeresés módszertanáról. A hétköznapi praktikus dolgokat kedvelők a napkollektoros aszalóval, a komposztálással vagy az odúkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.

A klaszter vezetése örömmel fogad bárkitől hasonló jellegű információt, melyeket honlapján közkinccsé tesz. Ezzel is szeretnénk azt a gyakorlatot erősíteni, hogy az egészséges környezetért és földünk jövőjéért mindenki tehet.

A klaszter az eddig összegyűjtött közös tudást már közkincsé is tette a honlapján (www.gyeregyalog.hu) és megjelentette kiadvány formájában is, melyből az alábbi címen ingyenesen rendelhető: okoklaszter@gmail.com.

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: