Hírek

Duna-Dráva Nemzeti Park
2012 July 31.

Duna-Dráva Nemzeti Park augusztusi ajánlatai, hírei

Megkezdődik a pécsi Pintér-kert felújítása

 

Augusztus elején megkezdődik Pécs egyik nevezetessége, a számos védett növényfajnak otthont adó Pintér-kert Arborétum rekonstrukciója.
Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázatán elnyert 60,6 millió forintból meghatározott növényfajok és állományok ritkítására, új élőhelyek létesítésére, a kerítés és a támfalak felújítására is sor kerül. A kivitelező a 2013 őszéig tartó munkálatok részeként sétányokat, pihenő- és kilátópontokat alakít ki, felújítja a halak és mocsári teknősök lakta medencéket, és egyebek mellett egy olyan illatkertet is épít, amelynek élénk színű és erős illatot árasztó növényei várhatóan a gyengénlátóknak, illetve a vakoknak is élvezetessé teszik a kert látogatását.
A növények telepítőjéről, Pintér János nyugalmazott pécsi banktisztviselőről elnevezett kert az 1920-as években jött létre, és mintegy három évtizede áll országos védelem alatt. Az 1,8 hektáros területen több mint harminc védett növényfaj él, köztük több csodabogyó, a pirítógyökér és a bánáti bazsarózsa.
A Mecsek déli oldalán elterülő kert a számos őshonos növényfajának, valamint a szubmediterrán és mediterrán jellegű növények együttesének köszönhetően hosszú ideje segíti a helyi természetvédelmi oktatást, szemléletformálást.
A teljes körű rehabilitációra azért van szükség, mert a kert az elmúlt években elöregedett. Előretörtek benne az agresszív fajok, miközben a védett, vagy fokozottan védett növények élőhelyeinek területe csökkent. Problémát jelent az is, hogy a fák lombkoronái által vetett árnyék ma már akadályozza a fényigényes, lágyszárú növények fejlődését.

A kert a felújítás ideje alatt is látogatható lesz, a munkálatok közvetlen közelében időszakosan egyes sétautak lezárásra kerülhetnek. Kérjük a látogatók türelmét, megértését!


 

Augusztus végén kezdődik a denevérek nászidőszaka

A denevérek a szaporodásban és utódnevelésben is jelentősen eltérnek a többi emlősállattól, de még a hozzájuk hasonló kistestű rovarevőktől is. Az egész folyamat egy meghatározott éves ritmust követ, mely alapjában véve a téli álomhoz és az éves időjáráshoz alkalmazkodik.
A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik, de tavasszal is megfigyelhető párzás. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amely később telelőhelyül is szolgálhat. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején, tehát nagyobb az esély a sikeres párosodásra. Mivel a megtermékenyülés ősszel történik és a fejlődő embrióknak táplálékra van szükségük, ezért a nőstények a téli álom során a méhben raktározzák a spermiumokat és csak tavasszal érik be a petesejt, ami akkor megtermékenyülhet. Ekkor elkezdenek fejlődni, és nyár elejére, közepére megszületnek az első denevérbébik.

(az abaligeti Denevérmúzeumban található ismertető részlete)


Ebben az időszakban lehetőség nyílik közelebbről is megismerni a denevéreket az Abaliget-barlang előtt 2012. augusztus 25-én 20:00 órától megrendezésre kerülő bemutatón.

Kis természetvédők tábora – napközis tábor Pécsen augusztus 13-17-ig

 


Augusztusban Pécsen várja a természetvédelem, a vizek és erdők élővilága iránt érdeklődő 8-12 éves gyermekeket napközis tábor. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közreműködésével a leendő kis természetvédők együtt fedezik fel a Nyugat-Mecsek élővilágának titkait, az ember körül élő, de sokszor elrejtőző különleges élőlényeket, képet kapnak a természetközeli életmódról, játékos formában szembesülnek a hazai természetvédelem problémáival és azok megoldási lehetőségeivel. A tábor időpontja: 2012. augusztus 13-17., minden nap 8-16 h-ig. Jelentkezési határdidő: 2012. augusztus 3. A részvételi díj 12.000 Ft/fő.

További információ a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján található: www.ddnp.hu

Vendégházak a nemzeti parkban és a Mecsekben
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vendégházai nem csak a kutatókat, hanem természetkedvelő, kirándulni vágyó családokat, baráti társaságokat is várják. A nemzeti park Közép-Dráva Tájegységében két vendégház áll a kirándulók rendelkezésére, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet közvetlen közelében szintén kettő: egy Abaligeten, egy pedig Pécsett. Az alábbiakban bemutatjuk a vendégházakat és az azokban igénybe vehető szolgáltatásokat.
Drávaszentes
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Oktató- és Bemutatóközpontjában két darab háromágyas, pótágyazható apartman, teljesen felszerelt konyhával és fürdőszobával, saját parkolóval áll vendégeink rendelkezésére. Kerékpárkölcsönzés lehetséges. 7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1. Tel.: 82/461-285, 30/474-3591.
 
Szentborbás
A közvetlenül a Dráva partján található épületben 5+2 férőhely áll vendégeink rendelkezésére. Teljesen felszerelt konyha, fürdő, mosdó, toalett, terasz szolgál vendégeink kényelmére. A nagy udvarban sátrazási lehetőség is van. 7918 Szentborbás. Tel.: 82/461-285, 30/474-3591.


Pécs – Pintér-kerti vendégház
A Pintér-kert Arborétum melletti házban egy háromágyas szoba,  (mosogató, mikró, hűtő, kávéfőző)
és fürdőszoba áll a vendégek rendelkezésére. 7625 Pécs, Tettye. Tel.: 72/518-222, 72/518-732, 30/377-3388, 30/326-9459.

Abaliget
Az abaligeti Denevérmúzeum épületében található összkomfortos apartmanban egy kétágyas és egy ötágyas szoba, egy teljesen felszerelt konyha, fürdő, tv, videó, saját parkoló áll vendégeink rendelkezésére. 7678 Abaliget, Denevérmúzeum • Tel.: 72/518-222, 72/518-732, 30/377-3388, 30/326-9459.
További információ, fényképek, térkép a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján található: www.ddnp.hu.

 

 


A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: